Vegan Rendang

Vegan rendang met sperzieboon, rijst en cassave

Bereidingstijd: ca. 2 uur
Je kunt tijdens het stoven wel andere dingen tussendoor doen, maar roer af en toe door en voeg water toe als het geheel droog wordt.

Ga direct naar het recept

Ik heb deze rendang twee keer gemaakt toen er gasten kwamen eten en beide keren vroeg men om het recept. Ik had het dus al uitgeschreven en kon het daardoor snel met het wereldwijde web te delen.

Het is een veganistische rendang die niet op basis van groenten is, maar op basis van een draderige rundvleesvervanger, zoals de vegan stoofstukjes van Albert Heijn of de rundvleesstukjes van Vivera. Dit zorgt ervoor de dit Indonesische gerecht eiwitrijker is dan de versies o.b.v. bijvoorbeeld spitskool of jackfruit.

Als groenten kun je er sperziebonen. Hier heb ik ook een heerlie recept voor dat ik binnenkort zal delen.

De keren dat ik het heb gemaakt, serveerde ik er rijst bij, basmatirijst volgens mij. Die rijstsoort is droog en smaakt licht nootachtig.

Een alternatief voor rijst als koolhydraat is patat. Patatje rendang is overigens ook een goede borrelhap.

Ingrediënten

  • 100 gram (Koningsvogel-)rendangkruiden
  • 400 ml kokosmelk
  • 3 stengels citroengras
  • 2 pakjes AH vegan stoofstukjes of rundvleesstukjes van Vivera
  • 1 (kleine) ui of 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • ½ limoen (voor sap)
  • Sambal oelek of manis naar smaak
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: 2 handjes cassavekroepoek

Instructies

  1. Snijd de ui in kleine blokjes.
  2. Hak de knoflook fijn of pers het.
  3. Mieter het in de pan op medium vuur.
  4. Doe de rendangkruiden, stoofstukjes en kokosmelk erbij.
  5. Roer het door, zodat alles goed verdeeld is.
  6. Leg een mes plat op de citroengrasstengels en geef er met een vuist een klap op.
  7. Snijd de citroengrasstengels haaks op de lange kant door;
  8. En dan langs de lange kant door het midden, maar laat een cm aan elkaar, zodat ze niet uit elkaar vallen.
  9. Doe die dingen er ook bij.
  10. Knijp de limoen uit boven de pan.
  11. Stoof het voor minstens 1,5 uur (laag vuur) en roer het af en toe door; als het geheel te droog wordt, kun je water toevoegen.
  12. Proef en voeg sambal, zout en peper toe naar smaak.
  13. Serveer met sperziebonen, rijst, patat en/of cassavekroepoek.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag